Als nieuwkomer kan je dit allemaal verwarrend vinden. Misschien ben je benieuwd hoe het 12 stappen programma van Nar Anon je kan helpen om jouw bijzondere situatie op te lossen.  Het kan voor nu alleen helpend zijn om enkel met een open mind er te zijn en te lezen en te blijven terugkomen. Zelfs al als je alleen 1 gedachte kan vasthouden ben je op weg naar herstel. Wij zijn beschadigd door deze ziekte.   Wij kunnen overladen zijn met schuld, voelen dat het onze fout is dat zij hebben gebruikt en dat wij niet voldoende ons best hebben gedaan om de waanzin te stoppen.

Allereerst wij hebben hen niet gedwongen de eerste slok, pil of shot te nemen.  De verslaafde had een keuze en hij koos om te gebruiken. De reden “waarom” is niet belangrijk, dat is hun probleem.
De reden dat wij ook mee zijn gegaan in het leven naast de verslaafde is wel ons probleem. Wij verloren onszelf en Nar Anon kan ons helpen de weg naar ons weer terug te vinden.

Nar Anon heeft een schatkist aan handvaten om ons te helpen onze gedachten in de juiste richting te leiden. Een oprechte inspanning in het uitoefenen van de Twaalf Stappen kan een veelbelovende manier van leven voor de familie zijn of de verslaafde in een eigen herstelprogramma is of nog een actieve gebruiker.

Als de verslaafde in een herstelprogramma is

VERWACHTINGEN: Verwacht niet dat persoonlijke verhoudingen en verschillen onmiddellijk verdwijnen. Op dit punt is er heel veel geduld en begrip nodig, let wel: van alle kanten !

Bedenk wel dat zij nu de werkelijkheid zonder de invloed van drugs onder ogen zien. Dat kan een lange, pijnlijke en gevoelige weg zijn.

Vaak is het een lange tijd geleden geweest dat de verslaafde dit hebben moeten doen. Wees niet ontmoedigd als de vooruitgang langzaam is. Sommigen van ons hebben ook vele jaren in dit ongezonde milieu geleefd en zelf ook gedacht dat de situatie hopeloos is. Heb vertrouwen en blijf geduldig, er zijn vele succesverhalen. Jij kan één van hen zijn. Blijf terugkomen.

Copyright 2014 Nar-Anon Family Group Headquarters, Inc. Used with permission.